Date

Πιστοποιητικά Υγείας Εργαζόμενων

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, όσοι απασχολούνται ή επιθυμούν να απασχοληθούν σε
επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος και έχουν άμεση ή έμμεση επαφή με τα
τρόφιμα, πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με πιστοποιητικό υγείας.
Στο πιστοποιητικό θα βεβαιώνεται ότι ο κάτοχός του υποβλήθηκε σε ιατρικές
εξετάσεις και δεν βρέθηκε να πάσχει από μεταδοτικό ή άλλο νόσημα, μη συμβατό
με την απασχόλησή του.
Για την απόκτηση του πιστοποιητικού υγείας  ο εργαζόμενος υποβάλλεται σε: 
α) Κλινική εξέταση. β) Ακτινογραφία θώρακος.
Για χειριστές τροφίμων επιπλέον  απαιτείται συμπληρωματικά:
α) Καλλιέργεια κοπράνων. β) Παρασιτολογική εξέταση κοπράνων.
Σημειώνεται πως για ορισμένες κατηγορίες επαγγελμάτων (π.χ. εργασία σε
βρεφονηπιακό σταθμό, σε ειδικότητα ναυαγοσώστη, πυροσβέστη, δασκάλου,
προπονητή κ.α.) απαιτούνται περαιτέρω εξετάσεις οι οποίες ορίζονται από τις
επιμέρους εγκυκλίους.
Το Πιστοποιητικό υγείας ισχύει για πέντε χρόνια από την έκδοσή του (με
εξαίρεση των εργαζομένων σε βρεφονηπιακό σταθμό που έχει ισχύ 2 έτη) και
ανανεώνεται μετά τη λήξη του επαναλαμβάνοντας όλες τις εξετάσεις (Ιατρική
κλινική εξέταση κ.λπ.).
Τα πιστοποιητικά υγείας του προσωπικού φυλάσσονται στις
επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος και επιδεικνύονται όταν ζητούνται,
στα αρμόδια όργανα υγειονομικού ελέγχου.
Απαγορεύεται ο χειρισμός των τροφίμων και η με οποιαδήποτε ιδιότητα είσοδος
σε χώρους εργασίας με τρόφιμα, οποιουδήποτε προσώπου πάσχει από νόσημα ή
είναι φορέας νοσήματος που μεταδίδεται διά των τροφών ή προσώπου με
μολυσμένα τραύματα ή πάσχοντος από δερματική μόλυνση, έλκη, διάρροια, βήχα,
καταρροή με πυρετό ή ίκτερο, εάν υφίσταται κίνδυνος άμεσης ή έμμεσης
μόλυνσης του τροφίμου.
Κάθε πρόσωπο απασχολούμενο σε επιχείρηση τροφίμων ή ποτών το οποίο έχει
προσβληθεί και ενδέχεται να έλθει σε επαφή με τρόφιμα, πρέπει να αναφέρει
αμέσως την ασθένεια ή τα συμπτώματα, και ει δυνατόν τα αίτιά τους, στον
υπεύθυνο της επιχείρησης.
Τέλος απαιτείται υψηλός βαθμός ατομικής καθαριότητας από κάθε πρόσωπο που
εργάζεται σε χώρους όπου γίνονται εργασίες με τρόφιμα, το οποίο πρέπει να
φορά κατάλληλο, καθαρό και, όταν είναι αναγκαίο, προστατευτικό ρουχισμό.
Αρκετές φορές από τον ιατρικό έλεγχο και με τις εξετάσεις, αναδεικνύονται
σοβαρά θέματα, που αποτελούν κίνδυνο για τον εργαζόμενο και την επιχείρηση.

Για όλα τα παραπάνω πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι η έκδοση πιστοποιητικού
υγείας είναι πολύ σοβαρό θέμα (και για τον εργαζόμενο και για την επιχείρηση)
και πρέπει να γίνεται ο πλήρης έλεγχος πριν την έκδοσή του.

More
articles